DİJİTAL ÖLÇME SENSÖRLERİ
Bu yazımıza sizlere öncelikle sensör nedir, ne işe yarar ve nerelerde kullanılır sorularının cevaplarından bahsederek başlamak en doğrusu olacaktır.
Sensörün Tanımı:
Elektronik uygulamalarda algılama işlemini gerçekleştiren sistem veya aparatlara sensör adı verilmektedir. Sensörlerin bir diğer adlandırılması ise algılayıcı ya da duyarga olarak da isimlendirilir. Sensörler, fiziksel mekan ile elektronik cihazların birbirine bağlanmasını sağlayan bir köprü görevi üstlenmektedirler. Sistemdeki sensör ya da sensör gruplarının yapısının duyarlı olduğu değişkene göre ise sistemin dışındaki değişkeni algılamakla birlikte ortaya çıkardığı değerleri sistemin karar verme departmanına yollamaktadır. Ortaya çıkarılan bu verilerin ışığında insanlar tarafından anlaşılması gerekmektedir. Bu yüzden sensörlerin yapısı farklı değişkenlere göre çalışmaktadır ve kullanılan bu alana en doğru sensör ya da sensör gruplarını seçmek mecburi kılınmaktadır. Değişkenler farklı birimlerle adlandırılır ve bu birimler sensörün hangi hedefle yapıldığını ve kullanıldığını bizlere göstermektedir.
Sensörlerin Sınıflandırılması:
Mekanik Sensörler: mekanik sensörler olarak adlandırılan bu sensörler; uzunluk, alan, miktar, kütlesel akış, kuvvet, tork, basınç, hız, ivme, sesin dalga boyu ya da yoğunluğu gibi anlamlara gelen mekaniksel değişkenleri dijital ölçme sensörleri ile ölçülebilmektedir.
Elektriksel Sensörler: voltaj, akım, direnç, endüktans, kapasitans, polarizasyon, elektrik alan çapı ya da frekans benzeri elektriksel değerler, dijital ölçme sensörleri ile tespit edilmektedir.
Manyetik Sensörler: alan yoğunluk, akı yoğunluk, manyetik tork, geçirgenlik ve benzeri manyetik alana bağlı olarak değişkenlerin değerleri dijital ölçme sensörleri ile ölçülebilmektedir.
Sensör Çeşitleri:
Tüketicilerin bu konudaki fikri ise değişik departmanlardaki çeşitli değerleri kontrol etmek ve teyit almak konusunda öncelikli davranmaktır. Bu yüzden birden fazla sensör çeşidi bulunmaktadır. Bununla birlikte; sensör çeşitlerini etkileyen faktörlerden en önemli olanı ise besleme gerilimidir. Besleme gerilimi anlamınca sensörler iki çeşitli yapıda incelenmektedirler. Bunlar ise, pasif sensörler ve aktif sensörler olarak adlandırılabilir.
Dijital Sensörler:
Dijital elektronik sensörler, dijital sinyaller ile çalışan elektroniklerdir. Dijital sinyal ise, verileri ayrı değerlerin bir sıraya koymak ve düzenlemek adına kullanılan bir sinyaldir. Çoğu zamanlarda sinyal yalnızca bir sürü sınırlı olasılık içerir. Bunun dışındaki zamanlarda ise gerçek bağımsız değerleri olan analog sinyaller yerine, dijital ölçme sensörlerinde kullanılan sinyaller dijital formda aynı analog değerleri belirtmek adına 0 ve 1’lerin bir kombinasyonu hakkında çalışmalar yapar.
Dijital sistem ise, bir sinyali resmetmek adına daha hassastır, bunun sebebi sinyali temsil etmek için ikili kullanılmasıdır. İkili sistem ise, herhangi bir sayı ya da değeri 0 ve 1 kombinasyonu şeklinde ifade etmesi gerektiğinden dolayı 0 ve 1 şeklinde bu mantığın gösterimi ‘’Boole’’ Mantığı olarak da adlandırılmaktadır. Bu mantık ise, dijital devreyi daha ölçeklenebilir ve ölçülebilir hale getirir. Bunun nedeni ise bilgilerin depolanması için analog sisteme göre doğal olmasıdır. Dijital devre genellikle mantık kapıları adı verilen küçük elektronik devrelerden yapılmaktadır. Dijital elektroniklerin uygulaması çok yönlü olmakla birlikte günümüzde kullanılan çoğunlukla tüm elektronik bileşenler bir çeşit dijital elektronik modeline dayanır.
Hadi gelin, GDS Firmamızda üretilen dijital ölçme sensörlerinden birinin özelliklerini ve tasarımını inceleyelim;
2, 3 ya da 4 eksen seçeneği
Universal fonksiyonlar
1000 koordinat hafıza sağlanması
Kolay montaj yapılması
Universal Fonksiyonlar: Torna, Freze, Bohrwerk, Erozyon, Taşlama
Kullanıcı isteğinde çözünürlük
1000 koordinat hafızası ile birlikte
Tornalar için kullanışlı hale gelen 1000 adet takım hafızası
Giriş Sinyali: Opsiyonel Push Pull veya TTL A,B,Z
Besleme Gerilimi: 85 ile 265 VAC 50/60 Hz. veya 24 VAC / VDC
Çalışma Sıcaklığı: -10 ile 45 °C
Cihaz Gövdesi: Alüminyum Enjeksiyon Gövde
Dijital Ölçme Sensörlerinin Kullanım Alanları:
Metal işleme tezgahı, Torna, Freze, Bohrwerk, EDM, Taşlama Makinesi, Erezyon, eae, fagor, heidenhain, sony, acurite, anilam, sino, easson, alfa, atek, emos gibi markalarda oldukça sık üretilen dijital ölçme sensörlerini rahatlıkla alıp kullanabilir ve memnun kalabilirsiniz. Bu firmalar ürettikleri diğer ürünler gibi dijital ölçme sensörlerinde de diğer markalara göre başta gelmektedir. Bu markalar birçok alanda kullanışlı dijital ölçme sensörleri üretmektedir. Erezyon, eae, fagor, heidenhain, sony, acurite, anilam, sino, easson, alfa, atek, emos gibi firmalar dijital ölçme sensörlerini üretip satışını sağlamaktadır.